Tomáš Klus vs. Tomáš Ortel aneb jak Ortel nad Klusem zvítězil

28. 11. 2016 21:58:05
a ještě jedno Aneb, možná na druhou. Tedy: Aneb malá slavičí glosa k překvapivém výsledku Českého slavíka 2016, ale možná to nebylo až tak překvapující.

Co mají ti dva společného? Jeden je více profláknutější než ten druhý. Jeden je spíše komerční a druhý komerční být ani nemůže, protože ho v komerčních rádiích nebo televizích nenajdete. Jeden evidentně zpívat umí, u druhého se krásného hlasu, který byste od písničky čekali, nedočkáte. Našlo by se nejspíše mnohem více věcí, které je rozděluje a odlišuje, ale v jednu věc mají společnou.

Klus se vážněji dostal do povědomí když v roce 2011 vyskočil na druhou příčku v anketě Český slavík, ve stejném roce vydal album Racek, na které byla píseň Pánubohudooken. Ta se v roce 2012 stala určitým „protest songem“, když v ní posluchači spatřovali přesný obraz aktuální politické situace, Klus byl v té samé anketě za tuto píseň oceněn za nejposlouchanější skladu rádia, možná i právě díky tomuto úspěšnému songu Klus na konci roku vyhrál anketu Český slavík před neotřesitelným Karlem Gottem.

U v té době už ale sám Klus při přebírání ceny řekl, že tuto píseň napsal již před několika lety, poprvé ji zazpíval právě na předávání cen před rokem a ze dne na den se z něj stal „pseudohrdina“. Sám řekl, že šlo jen o píseň a naše doba je dobrá. Sám si možná uvědomil, že touto písní se začala jeho kariéra sice velmi slibně rozjíždět, ale možná ne chtěným směrem. Přece jen Tomáš Klus je písničkář a jeho písně jsou pro široké publikum, kteří mají rádi líbivou hudbu a na textu příliš nesejde, když je dobrý o to lépe.

Klus následující tři roky velmi dobře sekundoval Karlovi Gottovi, stáhl se však více do ústraní a spíš než jeho poetické řeči při přebírání cen jsme mohli spíše vidět jeho zdravice, když do sálu nedorazil.

Už v roce 2015 se na třetí místo dostal v té samé anketě jiný Tomáš, Tomáš Ortel, který se odněkud ze čtvrté desítky z loňského roku dostal na bednu. Získal jen o několik stovek méně hlasů než Klus, ale co hlavně, nikdo nevěděl, kdo to je, nebo aspoň ze v sálu přítomných. I jeho skupina Ortel byla oceněna, dokonce ještě jednu příčku přidala a stala se druhou nejlepší skupinou a nechybělo ani moc, aby se stala nejlepší skupinou.

V roce 2016 skupina Ortel zopakovala své stříbrné umístění a návdavkem i samotný Tomáš Ortel získal stříbrno mezi zpěváky. Vyhlášení v roce 2015 musel Ortel strpět spíše udivený potlesk přítomných, v roce 2016 si Ortel šel pro ocenění již za většího potlesku, ale také za pískotu a jak se ukázalo i odchodů ze sálu některých přítomných.

A tady se dostaneme k oné společné věci Ortela a Kluse. Ortel pochopil a můžeme si jen domýšlet, zda to tak bylo nebo ne, že věčně nespokojený český národ, slyší na české texty, protože jim rozumí. To, že se českému publiku líbí hudba je fakt, ale také se většině českého publika líbí hudba, které v textu nerozumí a možná kdyby text znala, tak se už tak líbit nebude.

Ortel správně vycítil pověstnou věčnou českou nespokojenost s kde čím, využil toho, co využívají i politici při aktuální mezinárodní situace, přidal osvědčená témata a ejhle nový „pseudohrdina“ je na světě, jenže ač Klus jim možná byl nerad, protože mu skutečně šlo o hudbu, Ortel čistě populisticky využívá své příležitosti a daného tématu, když už mu nebyl nadělej příliš velký talent pěvecký, protože co záleží na hlase, vždyť je všeobecné známo, že čím více se odkláníme od komerčního proudu do jiných zákoutí hudby, zpěv není až tak podstatný.

Nebylo by zvláštností, kdyby Ortel v příštím roce anketu vyhrál. Stačilo by navštívit další speciální pódia, kam je některými zván, právě před občany, kteří nespokojeni jsou, to by mu mohlo nasbírat více bodů do hlasování a v kombinaci se skomírajícím Českým slavíkem – vždyť počet hlasů pro vítězného Karla Gotta oproti loňskému roku klesl o polovinu – a pevnou voličskou základnou Ortela – oproti roku 2015 získal v tomto ročníku jen o pár desítek méně hlasů - by se nebylo čemu ani divit.

Musíme se asi smířit nejen s tím, že pro tuto anketu už není nejdůležitější zpěv a talent, ale musíme se smířit i s Ortelem, který to vycítil. Zkusíme si počkat na hudební ceny Anděl, jestli i tam akademiky neuchvátí Tomáš Ortel.

Autor: Tomáš Vyskočil | pondělí 28.11.2016 21:58 | karma článku: 15.51 | přečteno: 670x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 17.37 | Přečteno: 441 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.67 | Přečteno: 302 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 981 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914
Jsem a nevím kdo, přišel jsem a nevím odkud, jdu a nevím kam, divím se, že jsem tak veselý.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...